Γιατί στα παιδιά μπορεί να μην αρέσει το κρέας.

0
281

Επιμέλεια:  Τάσος Μώκας, Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i.   Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης

 

Το τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και περισσότερα παιδιά να μην τρώνε σκληρές τροφές, που μετουσιώνονται κυρίως στο κρέας που έχει ίνες, όπως το μοσχάρι. Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μια σειρά από παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν αυτό.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

  • Υποτονικότητα

  • Προωρότητα και αναπτυξιακές δυσκολίες

  • Αλλεργίες, διογκωμένες αμυγδαλές και υγρό στα αυτιά.

  • Μυολειτουργικές δυσκολίες

  • Αισθητηριακές δυσκολίες

  • Λανθασμένα οικογενειακά πρότυπα διατροφής

    Η εκπαίδευση της σίτισης περνά από μια σειρά σταδίων. Καταρχήν ένα παιδί για να βγάλουμε το συμπέρασμα  ότι δεν τρώει με ευχαρίστηση το σκληρό κρέας, πρέπει να του έχουμε δώσει την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει γευστικά, αλλά και σε ποσότητα με το κρέας. Πολλά παιδιά αρνούνται αφού έχουν δοκιμάσει το κρέας, να ξαναφάνε το ίδιο φαγητό γιατί η προηγούμενη εμπειρία τους δεν ήταν ευχάριστη, καθώς μπορεί ο άνθρωπος που τους το έδωσε για πρώτη φορά να το έκανε σε πιο μεγάλη ποσότητα. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αυτό, είναι οι συχνές αλλεργίες, τα μπουκώματα και γενικώς τα ΩΡΛ θέματα υγείας, που επηρεάζουν την στάση του σώματος και κυρίως την αναπνοή. Ένα παιδί που μπορεί να έχει δυσκολίες στην αναπνοή, ζορίζεται στην διαχείριση της τροφής στο στόμα του, καθώς το εύρος της αναπνοής του δεν το βοηθά να το διαχειριστεί και επιλέγει να βγάλει το φαγητό παρά να ξεμείνει από αναπνοή (φανταστείτε τον εαυτό σας όταν είστε μπουκωμένοι). Έτσι αυτά τα παιδιά υιοθετούν ένα λανθασμενό τρόπο σίτισης. Επιπλέον όταν ένα παιδί είναι μόνιμα μπουκωμένο, οι γευστικοί του κάλυκες, δηλαδή η γεύση του υπολειτουργεί και έτσι δεν μπορούν να απολαύσουν και τον διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Φυσικά θα έχετε αναρωτηθεί γιατί ενώ έτρωγε το κρέας πολτοποιημένο τώρα που δεν πολτοποιείται γιατί δεν το κάνει; Η μεγάλη διαφορά σε αυτό είναι ότι τα φαγητά που πολτοποιούνται, τόσο στην γεύση, όσο κυρίως στην υφή είναι ακριβώς τα ίδια με καμία διαφορά. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι το παιδί πρέπει να περάσει από όλα τα στάδια εισαγωγής της σκληρής τροφής, που γίνεται κατά τον 6ο  μήνα και σιγά σιγά αργότερα να του δίνουμε μικρές ποσότητες σε κρέας. Το κρέας πέρα από τις θρεπτικές του ιδιότητες για την ανάπτυξη ενός παιδιού, βοηθά πολύ στην άρθρωση της ομιλίας, την προσοχή, την ηρεμία του. Κλείνοντας  θα ήθελα να τονίσω ότι δίνουμε την δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες γευστικές καθώς επηρεάζει την γενικότερη ανάπτυξη του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ